GROUNDED PEOPLE

En modig leder – er det mon dig?
Skrevet af Ann Moth

Hvem sparrer du med?

Hvem betror du dig til, når du er udfordret som leder? Rigtig mange organisationer har gode ledergrupper og fora, hvor man kan vende faglige udfordringer, drift og måske udfordringer med medarbejderne.

Når det handler om det personlige lederskab og de udfordringer, man støder på som menneske og leder i en hverdag, der er fyldt med kontraster, beslutninger og kompromiser, bliver det tit og ofte sværere.

Hvem åbner du op for, når du står med de svære beslutninger?

Eller hvis du ikke helt føler, du slår til som leder?

Eller hvis din egen udvikling er gået lidt i stå?

Eller hvis du oplever, at den organisation du er en del af, kører i en anden retning end dine egne værdier som menneske?

Det kan være utrolig sårbart at åbne op om disse mere følsomme emner. Der er mere på spil – og frygten for at ”tabe ansigt” kan melde sig.

Som leder, var jeg ofte udfordret på dette. Jeg ville gerne fremstå, som om jeg havde styr på tingene og træffe hurtige og kompetente beslutninger, når nogen bad mig om det. Men indeni kunne jeg sagtens vakle og være usikker på, om jeg havde truffet det rigtige valg.

Sårbarhed = Svaghed?

For rigtig mange er sårbarhed lig med svaghed. Nogen kan måske tænke, at hvis man åbner op overfor sine lederkollegaer, sin chef eller sine medarbejdere, vil de se dig i et andet lys og ikke som den stærke og kompetente leder, du er.

Men her tænker jeg lige modsat.

Sårbarhed er en stor styrke. At åbne op for det, som er svært for dig i dit lederskab, for den svære samtale eller feedback, kræver MOD.

Mere mod end hvis du blot kører på overfladen og arbejder videre.

Mere mod end hvis du blot lader stå til og måske ender som en klemt og mellemtilfreds leder.

For mig handler sårbarheden om at sætte noget på spil.

Små skridt

Sårbarhed handler ikke om at krænge hele din sjæl ud. Det handler om at turde fejle. At turde komme ud af comfort-zonen og tage den svære samtale, komme med den anderledes idé eller måske åbne op for en lederkollega.

I mit tilfælde – med de svære beslutninger – handlede det f.eks.om at bede om betænkningstid. Jeg kunne sige: ”Det synes jeg er en svær beslutning – jeg ved ikke, hvad jeg skal svare. Jeg vil gerne tænke over det – men jeg kommer tilbage til dig i morgen”. Et lille skridt – som krævde at jeg stillede mig sårbart – men det havde stor betydning for mig og mit lederskab.

Hvis du er sårbar og bevæger dig udenfor din comfort-zone, vil du også give andre følelsen af at kunne bidrage og måske selv sætte noget på spil overfor dig. På den måde skabes en fin og stærk tillid, som forbinder dig og dine relationer.

Sårbarhed, mod og tillid går hånd i hånd

Dine medarbejdere vil rigtig gerne se dig som det menneske du er. Sårbarheden – eller evnen til at bevæge dig derud, hvor det bliver svært, er netop det, der viser dit mod og dig som menneske.

De bedste tanker

Ann

Din udvikling som leder

 • Vil du skabe fantastiske resultater uden at gå på kompromis med dig selv?
 • Vil du stå stærkt og solidt i dit eget fundament og samtidig få andre med dig?
 • Vil du lære at drive god ledelse ved hjælp af dine indre kvaliteter som menneske?
  •  

  Er du nysgerrig på hvad medarbejderne siger om ledelse?

  Få hemmelighederne der giver dig mulighed for at udvikle dit lederskab -  direkte i din indbakke.

  Du tilmelder dig samtidig op til vores nyhedsbrev, som giver dig inspiration til dit lederskab. Vi lover dig spændende læsning til DIN udvikling - vi sender efterfølgende max. 1 mail om måneden

  Tak for din tilmelding - vi glæder os til at inspirere dig